За ролята на кюнците за печки в изграждане на димоотвод

Изграждането на отоплителна система с използване на гориво пелети, дърва, въглища, нафта или газ не спира до подбора на подходящ за имота ви уред. Като съществена част от инсталацията специалистите разглеждат и домоотводната връзка. Оформянето на димоотвод изисква да бъдат използвани основни елементи, с чиято помощ газовете и миризмата ще бъдат бързо и ефективно отведени в атмосферата. Кои са тези елементи? За какво служат? Как се избират? Какви са видовете, предлагани на пазара? Отговорите, които навярно вълнуват и вас ще разкрием в днешната публикации, която посвещаваме на уютното и приятно отопление, независимо от типа гориво, което ще използвате.

Задължителни елементи при изграждане на димоотвод

Ключова е ролята на продуктите за печки кюнци. Сигурно сте чували за тях. Това са подобни на тръби метални елементи, които се поставят един в друг и така се създава пътя, по който дима и газовите се придвижват за да бъдат отведени извън помещението. Кюнците са много важен елемент от димоотводната инсталация, тъй като именно на тях разчитаме за това да се подобри и процеса на изгаряне на използвания ресурс (гориво).

Известни са като задължителни, тъй като реално без тях няма как да извършите монтаж и експлоатация на уреда. Изброените горива освобождават различно количество дим, газове и миризма, които няма как да останат в помещенията, тъй като крият риск за живота и здравето. Затова се нуждаете от такива тръби, по които остатъците от горивния процес елементи да бъдат отведени.

Безспорно за да бъдете сигурни, че няма да има изненади конците за печки е необходимо да бъдат подбрани по редица показатели като:

тройник ревизионен
  • За какъв тип печки за подходящи – газови, за твърдо гориво, за пелетни или за други, които използват нафта;
  • Колко дълъг ще бъде пътя на димоотвода;
  • Дебелина на метала, от който са изработени кюнците;
  • Вид на материала за изработка;
  • Експлоатационни показатели;
  • Гаранция за качество;
  • Цена и т.нат.

Препоръчително е преди да изберете съответните кюнци да се възползвате от консултации, които се предлагат от повечето търговски обекти. Така не просто ще имате шанса да изберете най-добрите за вашия уред, но и със сигурност ще ви бъдат предложени идеи, които можете да си позволите.

Видово многообразие

Кюнците за печки се класифицират по различни показатели. В зависимост от типа на горивото на пазара са представени различни идеи, които могат да гарантират висока ефективност и безопасно експлоатиране на уреда. По – важно е да отбележим обаче това, че кюнците за печки се делят на варианти според своята форма и размери, тъй като тези показатели са особено важни за изграждането на оптимално правилна, ефективна и действаща инсталация.

Ще ви запознаем с основните типове форми и размери, което на практика е началото, от което да стартирате своя избор. И така спрямо принципи габарити и форма кюнците за печки биват:

  • Прави

Задължително е всяка една инсталация да разполага с такива, тъй като те са основния стълб на дивмоотвода. Според стандартите тези кюнци са с дължина 100 см и 50 см като пред последните години навлязоха и така наречените телескопични, които стартират от 30 см и могат да се удължат до 50. Удобни са и са приложими при различните видове уреди;

  • Ъглови

Също много важен вид кюнци, който се използва при създаване на пътя за отвеждане на димните газове. Тук приемливите свойства на елементите е в това, че с лекота променят пътя на димоотводната инсталация. Представят се два варианта за 45 и 90 градусови колена, които обаче е добре да знаете че не бива да бъдат повече от три на брой;

  • Ревизии

Те не са задължителни, но пък са препоръчителни при по-дълги димоотводни системи, където има риск от образуване на конденз. Ревизионните кюнци спомагат намаляването му както и улесняват почистването от налепи и сажди.

Със сигурност изяснихме някои основни въпроси по отношение на ролята на тези съществени елементи, от които всеки димоотвод се нуждае.