Защо отпушването на шахти се възлага на опитни екипи

отпушване на шахтиОтпушването на канали и шахти  е процес, който е свързан с професионални умения, използване на уреди и инструменти, които биха спестили редица главоболия и неприятности. Всяко домакинство се е сблъсквало с неприятностите, които причиняват запушените сифони. Бавното отичане на водата, наводненията, връщането на каналната мръсна вода както и неприятната остра миризма са повод за сериозни притеснения. Освен да извършвате профилактика периодично на домашната канализационна система едва ли има друг метод, който сами да приложите. Много по-ефективна се оказва намесата на специализирана фирма, която има възможност да изследва състоянието на канала и така да предприеме нужните мерки за неговото отпушване. И ако дотук казаното ви се струва наистина страховито то си представете какви щети и неприятности биха причинили запушени ревизионни шахти по улиците в квартала ви. Днес ще ви разкажем именно за техниките, които се прилагат с оглед да не се позволи появата на мащабни наводнения от проливни дъждове.

Канализационните шахти – каква е тяхната роля

Когато има много на брой канализационни шахти, които са разположени в даден участък това позволява по-лесното отводняване на пътищата както и проверката на състоянието на канализацията в съответния район. Самите шахти се поставят никак не случайно. Има си закономерност по отношение на тяхната позиция, което позволява на аварийните екипи да оперират бързо и да имат достъп до канализационната система при необходимост от отстраняване на авария или пък запушване. В зависимост от наклона на трасето, не достатъчно прави участъци и други са от значение още при проектирането на конкретен участък да бъдат локализирани позициите на шахтите.

Отпушване на шахти е процедура, която се налага в случаи, когато има непосредствена трудност водата от улиците да се отича през тях. По този начин се създават локви и струпване на вода, което затруднява предвижването както на пешеходци така и на автомобили. Запушването може да бъде причинено от:шахта

  • Неправилно предвидени снадки на тръбите, по които се оттича водата. Ако има твърде остри завои по канализацията то е напълно естествено там да се натрупа кал, листа и всякакви други носени от водата твърде остатъци, които да се загнездят в тръбата и така да образуват бент;
  • При смяна на наклон на пътното трасе. Обикновено водата се събира при неправилно проектирани шахти за отичане и наклони. В такива ситуации се образуват наноси, които реално запушват шахтата и по този начин се създават условия за пътни инциденти;
  • Непочистените листа, клони, хартии и други твърди предмети също са честата причина за запушването на шахтите. Независимо от това, че на практика тръбите на канализационните шахти са големи то това не е повод да смятаме, че при проливни дъждове водата лесно ще се отече. Отпушването и редовното почистване на шахтите е сериозна отговорност, която гарантира намаляване на риска от инциденти и аварии като наводнени жилища, автомобили.

Отпушване на шахти – кога е наложително

Не бива да се ака дъжда да завали и да се разбере, че шахтата пред дома ви е запушена. Един от съветите, които все повече фирми, предлагащи услугата отпушване на шахти, дават е да се извършва редовна профилактика. Почистването и отстраняването на натрупаните сухи листа, клони, клечки, други неразградими твърди предмети е повече от наложащо с оглед на това да се осигури безпрепятствен път на водата, която тя вече е факт.

Самото отпушване на шахти не е толкова лесно и елементарно колкото изглежда. Освен описаните замърсители и причинители на запушвания шахтите могат да бъдат със затруднени функции и поради това, че домакинствата които ги ползват също изхвърлят в канала битови отпадъци, които да причинят аварии.

Услугата отпушване на шахти се извършва от професионални екипи. Тяхната задача е:

  • Да почистят натрупванията от капака на ревизионните шахти;
  • Да използват професионална техника, спирали и други, с които успяват да извлекат наносите и твърдите предмети на повърхността;
  • Прилагат се машини и помпи, които прочистват пътищата на канализационната тръба и т.нат.

Самата процедура крие рискове и изисква опит и компетентност от страна на екипа. Именно поради това е от решаващо значение да не се опитвате сами да отпушвате шахтите, а да възложите задача на хора с нужната квалификация.