Трансформация на детската стая: На какъв подход да заложите с избора на мебели

Обзавеждането има умението да намира множество приложения, съобразявайки се с възрастта на детето

Практичният дизайн в интериора винаги е от първостепенно значение, тъй като неговата функционалност е приложима през различните периоди от живота на децата. Все пак, когато говорим за малките, в началото всичко е концентрирано върху пространството за игра и събирането на множеството техни любими забавления. 

Първите 6-7 години обаче преминават толкова неусетно, че много скоро ще се озовете на прага на училище и ще се наложи пълна промяна в стаята на вашия наследник.  

Трансформацията може да бъде извършена умело, с усет към детайлите и без да влагате излишни средства. На какъв подход за заложите с избора на мебели?    

Ето тази стратегия ще ви бъде полезна, ако се сблъсквате със същия казус:

  1. Концепцията и идеите на детето

Да, по всяка вероятност детето ви не е толкова зряло, за да взима глобални решения за семейството. Позволете му все пак да предложи своите идеи и да изяви предпочитанията си относно обзавеждането в неговото пространство. 

Седнете и заедно обсъдете концепцията, като трябва предварително да се уточните, че ще са нужни компромиси, било заради разумни доводи или според бюджетните рамки.

Мислете и работете в екип, като по този начин ще положите основата на вашите отношения, а и ще дадете пример за отговорно поведение и проява на активност. 

  1. Равносметка и поглед към бъдещето

Със сигурност детето няма да е готово напълно да се раздели с плюшените си приятели или някои видове бебешки игри. Подгответе го, че това се налага под някаква форма, дори да не касае цялата му колекция. 

То с радост би се включило, ако поставите въпроса така, че ще дарите излишното на други момичета или момчета, на които ще са потребни и ще им помагат в развитието. 

След това опишете с какво разполагате в стаята и променете предназначението му при нужда. Кутията за играчки може да съхранява успешно книги и спортни приспособления например и т.н. 

Опишете мебелите, които ще продължат да изпълняват своята функция и занапред. Няма защо да се лишавате от настоящата библиотека, освен ако не е изрисувана с анимационен герой, защото тя ще бъде от полза и занапред. 

  1. Фокус върху елементите 

Цялата визия трябва да бъде в синхрон, което включва и цветовете. Ето сега е моментът да преговорите този материал, ако се стремите да приучите детето на усет към детайлите. 

Не бъдете категорични с прекалено изчистените линии и тонове, ако обитателят на стаята държи на своите ярки акценти. Интегрирайте идеите му, като не допускате негативно отражение върху общия дизайн. 

Възглавници, килими, завеси също трябва да участват в планирането, както и малки, но ключови кътчета, на които може да поставите коркова дъска за бележки или снимки. 

  1. Новите нужди 

Има нещо, което тотално ще измести старото – това е леглото за сън. Неизбежна промяна, защото детето ви е вече е пораснало на ръст, а и тепърва ще има нужда от повече площ. 

Около него не забравяйте и етажерките с достатъчно място за съхранение. 

Време е и за бюрото с удобен стол, както и за пуф или кресло за почивка и четене през свободните часове от деня.  Ако имате необходимост от вдъхновение и покупка на мебели за детската стая, посетете сайта на Монема и стартирайте мечтания проект.