Видове трюфели и с кои дървета живеят в симбиоза

Всеки професионален готвач ще потвърди, че няма по-добри подправки от трюфелите. А самите трюфели са подземни гъби, които от векове са считани за едни от най-луксозните и скъпи продукти, които човек би могъл да вкуси. На пазара днес се предлагат страшно голямо разнообразие от трюфели, които в зависимост от своите качества се влагат в различни ястия на едни от най-утвърдените световно признати ресторанти. Но за да знаете какви видове трюфели ще вървят като подправка на вашите гозби е добре да се запознаете с техните специфики и характеристики. А всъщност тези гъби се делят а два основни вида – бели и черни и по този критерий няма как да ги объркате. Но основните разлики при черното злато е техния неповторим аромат и вкус. Всеки под вид на черните или бели трюфели се отличава един от друг със своите уникални качества.бял трюфел

Всеки един от видовете трюфели растат под земята. Те се изравят с помощта на специално обучени кучета трюфелотърсачи. Тъй като най-често се срещат на дълбочина около тридесетина сантиметра то е важно да се има предвид, че необучени кучета няма как да успешно да намерят добри екземпляри. И още нещо трюфелите не растат в градината. Те си избират конкретен климат, при който се развиват и в симбиоза с корените на дървета, които им доставят необходимите за развитието им хранителни вещества.

Ще се изненадате от друг факт, а именно, че у нас има петнадесет вида трюфели и наскоро стана ясно, че има още други непознати до този момент в световен мащаб видове, които също се отличават със своите вкусови и ароматни качества. И разбира се, от наличните и откривани у нас видове трюфели малка част са годни за консумация и имат търговска стойност. Затова през последните няколко години се предприе акция по отношение на култивирането на трюфелите и тяхното контролирано отглеждане при създаване на климатични условия, годни за тяхното развитие.

Едни от най-срещаните видове трюфели у нас са бял трюфел, който се отличава с кадифената си структура на кората. Симбиозата на този трюфел с дървета като липа, топола и върба наистина са доста силно изразени. Като размер тези трюфели стигат до големината на портокал, а най-малкия такъв, която можете да откриете е колкото орех. Белите трюфели са много добро решение за комбинация с различни храни. Най-големи добиви на този вид трюфел има в Сърбия, Италия, а също така и у нас има трюфелотърсачи, които могат да се похвалят с откриването на тези ароматни подземни гъби.

Черните трюфели са по-често разпространени. Те се развиват успешно в корените на дъб, леска, габър. Той се характеризира със силен и приятен аромат и наистина е предпочитана подправка за всякакъв вид ястия. Не малко черни трюфели се срещат в гористи местности с висока влажност и у нас.