Кои лекарства са ефективни при настинка и грип

настинка

Грипът и настинката са вирусни инфекциозни заболявания, които могат да ни извадят от равновесие. Обикновено стандартните сезонни грипове протичат сравнително леко и отшумяват с традиционните лекарства против грип и настинка за 3 до 5 дни. Но не са изключени и усложнения, които преминават в бактериални инфекции и покосяват дихателните пътища. Какво е важно да се предприеме при първи симптоми и как да разпознаем сезонния грип от тези, които биха довели дори за настаняване в лечебно заведение? Отговорът ще потърсим в днешната публикация и се надяваме споделеното да ви бъде от полза.

Първи симптоми – защо не бива да ги пренебрегвате

Независимо, че науката разпознава стотици видове грип то имайте предвид, че всеки от типовете стартират почти еднакво, което е причина много пациенти да неглижират симптоматиката и да очакват организма сам без лекарства да се справи със заболяването.

Човешкият организъм реагира на заразяването да 24 часа след като вируса е попаднал в тялото. Възможно е при хора с по-силен и устойчив имунитет такива да се проявят дори на 5-ия ден след като човекът е имал контакт с вирусоносител.  За инкубационен се счита седмия ден. В случай, че до тогава не проявите грипни симптоми и дори нямате лека настинка то това показва, че или тялото е успяло да елиминира вируса или изобщо не сте се заразили с него. Важното е да се прояви отговорност и в случай, че сте имали контакт с болен да опитате да се изолирате от социални контакти поне да пет дни. Така няма да предадете вируса на други хора.

При проява на симптоми като:

 • Втрисане;
 • Повишаване на температурата;
 • Запушен или течащ нос;
 • Болки м мускулите;
 • Главоболие;
 • Отпадналост и други е важно да вземете мерки.

Лекарствата, които се препоръчват кат средство за подпомагане на организма за справяне с инфекцията са различни и точно затова е необходима консултация с лекар за да може да се предприеме възможно най-адекватното за състоянието ви лечение.

Не приемайте лекарства, които се рекламират като противогрипни

лекарства

Един от основните съвети, които е добре да спазвате е да не влизате в ролята на лекар и да не си предписвате самолечение. Да има препарати и медикаменти, които биха довели до временно облекчаване и намаляване на симптомите, но това не означава, че те са предназначени за вида грип, който ви е покосил.

В случая на първи симптоми е добре да се изолирате от близките си и да започнете прием на достатъчно количество витамини и топли течности. Също така следете температурата. В случай, че започне да се повишава използвайте студени компреси или хладен душ за да се опитате да я нормализирате. При положение, че не се повлиявате можете да включите температуропонижаващи.

Сред препаратите, които оказват благоприятно въздействие върху простудни и грипни симптоми и настинки са:

 • Разтворими напитки;
 • Комплекс от витамини;
 • Препарати с ибупорофен или парацетамол, които имат и температуропонижаващо действие.

Много лекари съветват да наблюдавате симптоматиката. В случай, че започне и кашлица както и силни болки в гърлото е нежно да се направят веднага съответните изследвания с цел да се установи дали не се размила бактериална инфекция. В такива случаи може да се наложи и лечение с антибиотик с оглед на предотвратяване на  по-сериозни белодробни усложнения.

Еднакво ли се лекуват настинката и грипа

Въпреки, че повечето от нас използваме едни и същи лекарства за лечение на настинка и грип то е важно да се различат двата типа заболяване. Основните разлики, които могат да ви дадат яснота по отношение на заболяването са:

 • При настинката максималната температура, която ес наблюдава е до максимум 37,5 градуса. При грипа е възможно покачване до 40 градуса;
 • Настиналите не страдат от главоболие докато покосените от грип се наблюдава остра болка в слепоочието, челото и очите;
 • Гърлобола при настинките е рядкост, но при грипните състояние има силно изразена кашлица и дори задух.

Бъдете особено отговорни към здравето си и не приемайте безконтролно лекарства. Винаги се консултирайте със специалист за бъдат предотвратени нежелани последици и усложнения.