Как да изберете между активни и пасивни тонколони

Когато става въпрос за закупуване на озвучителна система, едно от най-важните решения е това свързано с вида тонколони, който трябва да изберете. А когато говорим за видове тонколони, най-популярните опции са активни и пасивни тонколони

Без съмнение, и двата вида решения имат своите уникални характеристики, предимства и недостатъци, които могат да окажат влияние на общата производителност и качеството на звука на системата. 

В тази статия ще разгледаме различията между активните и пасивните тонколони, техните плюсове и минуси, както и кога е най-добре да ги използвате.

Активни тонколони

Можете да се сблъскате с активните тонколони под името “захранвани тонколони”, тъй като те имат вградени усилватели, които захранват драйверите на високоговорителите. Иначе казано, тази опция не изисква външен усилвател или приемник, за да функционира. Активните тонколони предимно се използват в по-малки помещения или инсталации, като например за настолни компютри, малки студия и домашно кино.

Предимства на активните тонколони

Но какво прави този вид озвучителна система толкова популярна и атрактивна?

Ето някои от най-основните предимства на активните тонколони:

 • Вградените усилватели означава, че не е необходимо да се осигурява външен усилвател или приемник, спестявайки място и намалявайки разходите.
 • Вграденият усилвател позволява по-голям контрол върху качеството на звука и може да осигури по-точно и прецизно възпроизвеждане на звука.
 • Активните тонколони обикновено са по-лесни за настройка и използване, поради това, че има по-малък брой отделни компоненти за свързване и по-малко труд за настройка.

Недостатъци на активните високоговорители

Но както всяко нещо, тук монетата също има две страни. Активните тонколони имат и няколко недостатъка, които е добре да споменем:

 • Активните тонколони понякога биха могли да бъдат по-скъпа инвестиция от пасивните поради вградените в тях допълнителни компоненти и технология.
 • Ако усилвателят в активен високоговорител се повреди, може да се наложи да се смени цялата тонколона, докато при пасивните алтернативи усилвателят може да се смени отделно.

Видове активни тонколони

На пазара можете да срещнете няколко вида активни тонколони. В следващите секции ще ви запознаем с техните основи и базовите неща, които е добре да знаете.

Монитори в близко поле

Те са предназначени за използване в малки студия, където слушателят е позициониран близо до тонколоните. Те имат равна честотна характеристика и са проектирани да осигурят точно и детайлно възпроизвеждане на звука.

Студийни монитори

Те са подобни на мониторите за близко поле, но са предназначени за по-големи студия и професионална употреба. Те може да имат по-разширени функции, като корекция на стаята и настройки на EQ.

Bluetooth високоговорители

Те са предназначени за преносима употреба и обикновено се захранват от батерии. Те позволяват безжично поточно предаване на аудио от смартфон или друго устройство с Bluetooth.

Пасивни високоговорители

От друга страна, пасивните тонколони са системи, които не могат да работят без външен усилвател или приемник. Те не пристигат с вградени усилватели и разчитат на усилвателя, за да осигурят захранване на драйверите на високоговорителите. Поради техните специфики и характеристики, те обикновено са предпочитани за по-големи инсталации като концертни зали, театри и събития на открито.

Предимства на пасивните тонколони

Както при активните тонколони, така и при пасивните са налични набор от предимства. 

 • Пасивните тонколони често са по-евтини и достъпни от активните, защото нямат вградени усилватели.
 • Освен това, те се отличават с по-голяма гъвкавост, защото можете да изберете усилвателя, който най-добре отговаря на вашите нужди и бюджет.
 • Ако усилвателят в пасивна тонколона се повреди, той може да бъде сменен отделно, което ви спестява необходимостта да сменяте целия високоговорител.

Недостатъци на пасивните тонколони

Когато разглеждаме активните и пасивни тонколони няма как да не споменем и минусите на пасивните тонколони:

 • Пасивните тонколони изискват външен усилвател или приемник, който може да заема повече място и да увеличи цената на системата.
 • Усилвателят безспорно определят качеството на крайния звук, така че изборът на правилния усилвател е от ключово значение за резултатите.

Видове пасивни тонколони

Когато става въпрос за пасивни аудио системи, съществуват няколко основни видове:

Стоящи на пода тонколони

Това са големи тонколони, които са позиционирани на пода и са проектирани да осигурят мощен звук с пълен диапазон.

Тонколони за рафтове

В този случай, става въпрос за по-малки алтернативи, които могат да се поставят на рафт или стойка и са предназначени за използване в по-малки стаи.

Тонколони за таван

Те са предназначени за монтиране на тавана и често се използват за фонова музика в ресторанти, барове и други търговски помещения.

Кога да използвате активни тонколони срещу пасивни тонколони

Изборът между активни и пасивни тонколони зависи от набор от фактори, като например размера и акустиката на стаята, вида музика или аудио, които се възпроизвеждат, и предназначението на системата. Ето някои общи насоки, които да ви помогнат да вземете правилното решение:

Използвайте активни тонколони, когато:

 • Имате ограничено пространство и искате проста, компактна система.
 • Имате нужда от по-голям контрол върху качеството на звука и искате по-точно и детайлно възпроизвеждане на звука.
 • Използване в малък мащаб, като например в домашно кино, настройка на настолен компютър или малко студио.

Използвайте пасивни тонколони, когато:

 • Имате по-голямо пространство и се нуждаете от по-мощен звук.
 • Разполагате с по-голям бюджет и искате повече гъвкавост при избора на компонентите на вашата звукова система.
 • Използвате тонколони за професионална или търговска употреба, като например на концерт или събитие на открито.

В заключение, изборът между активни и пасивни тонколони зависи от различни фактори, с които ви запознахме в тази статия. Докато активните решения предлагат удобството на вградените усилватели и по-голям контрол върху качеството на звука, пасивните предлагат повече гъвкавост и като цяло са по-евтини. 

Важно е да вземете предвид размера и акустиката на помещението, предназначението на системата и вида музика или аудио, които се възпроизвеждат, когато вземате решение. Независимо дали избирате активни или пасивни тонколони, инвестирането във качествена аудио система ще подобри цялостното изживяване при слушане и ще ви осигури години удоволствие.